Pelarsalar

Pelarsalar är trädgårdsrum som till största delen består av träd. Ute i naturen ser man pelarsalar i form av tallhedar och björkdungar, båda är sina egna skönheter.

I trädgården är det inte lika vanligt med pelarsalar, de brukar ju ofta vara riktigt stora rum med stora träd. Men man kan göra mindre pelarsaler av mindre träd. Till exempel kan man använda körsbärsträd eller häggar för att få ett underbart vårblommande rum. Under dessa kan man sätta marktäckare som står för prydnaden under den tiden som träden inte erbjuder något. Möjligtvis kan man sätta smultron för att få både blommor och goda bär.

Det man bör tänka på lite extra är hur pelarna ser ut, dvs hur ser barken ut på trädet du väljer?
Skulle man göra en pelarsal av mellanstorleken genom att använda näverhägg får man ett fantastiskt läckert rum med oranga pelare, vita, doftande vårblommor och på hösten ett alldeles gult tak.

Näverhäggen har om sommaren ett fantastiskt, ljust lövverk som låter solskenet skimra ner genom det.

Att göra pelarsalar av björkar ger ljusa och vackra rum, en väldigt stark ”Svensk sommar”-betoning på dessa rum. Man kan skapa mer dramatiska rum genom att välja träd med mörk bark som häggen, och spä på dramatiken ytterligare genom att välja blodhäggen med sina mörkröda blad.
Har man en pytteliten yta med vill ändå ha en pelarsal kan man använda Pärlhagtorn ’Toba’, som ger en vacker skir krona med rosa blommor på våren och röda, nyponliknande frukter på hösten.
Det viktiga med pelarsalar är att kronan är tillräckligt hög så att man kan gå under dem utan problem. Därför kan det bli svårt att göra riktiga pelarsalar av äppelträd, uppstammade syrener och andra träd vars krona börjar lågt ner.