Formstarka träd

I en strikt trädgård där man har formklippta häckar och raka planteringar passar det bra att ha formstarka träd. Här håller vi alltså stilen hårt och kör på riktigt stilrena träd. Till dessa hör pelarträden Pelarasp, pelarrönn, thuja och gran. Pelaraspen blir ett högt träd men bara 1-1,5m bred, så det funkar även i en mindre trädgård. Man kan använda det för att göra en hög grön vägg och rama in en yta, så som de gjort på norrvalla fotbollsplan.

Pelarrönnen är ett mindre träd, men även det väldigt smalt. Det är lite mindre härdigt än pelaraspen, men kan passa bättre in på mindre ytor för att få proportionerna att stämma. Ett högt träd mot ett litet hus förminskar huset ytterligare. Pelarrönnen har även blommor och bär, som en vanlig rönn, och därför ytterligare en aspekt att ta hänsyn till.
Gran är som de flesta känner till ett ganska smalt och högt träd, det finns olika sorter som har lite olika former.

Bilden visar en blågran, en läcker pelare i silverblått som blir extra frostigt vintertid.
Ni har även Sockertoppsgranen som växer som en liten kon, den växer långsamt, ungefär en cm/år och håller formen väldigt bra om den står i ett soligt läge.
Thujan ’Smaragd’ har en liknande form, växer lite fortare och trivs lite skuggigare till. Det viktiga för den är att det inte är för torrt där den står, specielt på våren när den starka vårsolen kan torka ihjäl en fin thuja.
Hit hör även de klotformade träden som klotpil, eller bollpil, eller finsk knäckepil (kärt barn har många namn…)och Klotlönn (härdig till zon 4). Det man bör ta i beaktande när man sätter en bollpil är att det blir ett väldigt stort träd. Det får en krona på kring 6-8 m i diameter, så sätt den inte för nära huset om ni inte är beredda att hamla ner trädet var 3e år. Bollpilen ger en kompakt skugga och trivs bra i lite fuktigare jordar. En het sommardag är det ett ypperligt ställe att vara under. Den har långa, smala blad och en bark som med tiden blir ganska skrovlig.

Klotlönnen ser ut som en vanlig skogslönn med skillnaden att den blir bollformad utan att man behöver beskära den på något sätt. Vilket är bra eftersom lönnar gärna blöder vid beskärning. Den har stora blad och jämfört med bollpilen så ger den ett lite mer exotiskt uttryck.
Den finns även klotformade thujor, de blir mer som buskar än som träd. Väldigt söta och formstarka, att de är gröna hela året om gör att de passar väldigt bra vid entrén till ett stiligt hus.