Knotiga grenar

Stora träd med knotiga grenar är det många som drömmer om. Det ger en stark karaktär till trädgården och passar ihop med många stilar.
De stora knotiga träden vi ser här uppe är förstås skogslönnen, väldigt vanlig och finns lite här och var. Får en fantastisk höstfärg och pryder sedan marken med dessa stora gula, oranga och röda löven.
Lönn

Vi ser även ekar lite här och var, och det är väl dessa träden som bitit sig fast i huvudet på många som just de ursprungliga knotiga träden. Dom är inte lika härdiga som lönnen, men har man ett varmt hörn på sin trädgård fungerar dom bra. Ek

Sedan har vi även hästkastanjen med sina tjocka grenar som på våren har stora knoppar som sedan slår ut till vackra blommor. Dom får senare stora blad som inte ser ut att höra hemma här i norrland. Det man bör tänka på med dessa är att dom även får hästkastanjer, inte riktiga ätbara kastanjer alltså, men hårda små bollar som kan ge bucklor åt bilen om det skulle vara så att den står intill parkeringen. Men med sina stora knoppar på våren ser detta ut som ett väldigt annorlunda träd och passar bra in i den lite annorlunda trädgården.
Hästkastanj

Nu ryms ju inte de träden i allas trädgård, utan i vissa fall får man välja mindre sorter.
De mellanstora träden i denna kategori är bland annat äppelträd och rönn. Gamla äppelträd har grova grenar med riktigt mörk och härligt skrovlig bark. Fastän åldern brukar blommor och frukt inte vara något bekymmer för dom här, utan kommer villigt med bägge år efter år.
Rönnen ger nästan samma intryck som ett äppelträd, det blir lika stort i storlek och har vackra blommor på våren och fylld av bär på sensommaren/hösten. Den ytterligare saken man får med rönnarna är den vackra höstfärgen.
Sorbus
Dodongrönnen är en annan sorts rönn än den vanliga rönnen. Den har blankare och större blad, även större bär än den vanliga rönnen. Annars påminner dom ganska mycket om varandra även om dodongrönnen har ett lite mer exklusivt utseende.

Små träd kan vara enda alternativet till en del trädgårdar. Även här finns det knotiga träd att välja bland. Uppstammade syrener är perfekta till den lilla trädgården och blir knotiga ganska snabbt. Med sina blommor fyller de trädgården med väldoft i början till mitten av juni.
Syren