Min vän Anna har skrivit ett gästinlägg som handlar om att odla ärtskott.
Visst är det underbart att kunna odla lite smått och gott som man kan äta själv? Det finns ingen sallad som är så krispig, inga tomater som är så mustiga, inga morötter som är så söta, som de man odlat själv. Men nu är det ju mitt i vintern ju. Och allt ur grönsaksdisken är dyrt och inte speciellt fräscht ens. Men det GÅR odla både ditt och datt inomhus i fönstret även den här årstiden. Jag har precis provat och utvärderat hur det går att odla ärtskott av gula/gröna ärtor. Ja ni vet, sådana där som man gör ärtsoppa av. Det gick utmärkt. Så här gör man:
- Köp ett paket ärtor, gröna eller gula. Gärna ekologiska.
- Blötlägg en mängd ärtor över natten. Mängden beror på vilken storlek du har på krukan men någonstans omkring 0.5-1 dl.
- Sätt jord i en kruka eller odlingslåda. Det krävs egentligen inget stort djup då ärtorna ju inte ska växa sig höga och ståtliga.
- Plantera ärtorna. Även här gäller att de ska ju inte bli stora så det gör inget om de är riktigt tätt.
- Täck ärtorna med ett tunt lager jord.
- Vattna försiktigt och ställ i fönstret. Österfönster gick utmärkt för mig.
- Vattna nu ärtorna lite varje dag, gärna med en sprayflaska.
- Vänta och se, på några dagar ser du hur det börjar spira.
- När ärtskotten vuxit sig ungefär 10 cm kan du börja skörda dem. Klipp av dem så att ett bladpar blir kvar så ska skotten enligt utsago förgrena sig och du kan skörda igen lite senare.
- Smaskens på smörgås, i sallad, soppor mm.