Planera noggrannt!

när hösten kommer bör man se över gården och fundera på vilka förbättringar man kan göra till nästa år.
Passa på att fota tomten ur alla tänkbara vinklar för att under vintern (speciellt där i jan-feb när det börjar klia i fingrarna och frökatalogerna kommer, ni vet vad jag menar ;)) komma på nya lösningar till tomten.

Har ni satt träd på tomten alldeles nyligen? Hur nära sitter de byggnader och vägar? Kolla på internet och i bra trädgårdsböcker hur stora träden blir. Och tänk inte bara på hur höga de blir, tänk även på bredden! Bilden här nedanför visar ett exempel på träd som behöver flyttas snarast.

Närmast vägen står en ornäsbjörk, den blir minst lika hög som en vanlig björk, dvs ca 12-15 m, men det brukar ofta bli mycket vidare än en vanlig. Räkna iaf med 6 m i diameter till kronan, sen kan det ju vara trevligt att ha nån meter utöver det till närmaste väg eller vägg.
Innanför björken står två st bollpilar. Om man inte är beredd på att var tredje år hamla den (dvs klippa ner alla grenar in mot stammen så att kronan hela tiden hålls på ungefär samma längd) så får man räkna med att den får en krona på minst 4 m i diameter.
Det skulle självklart ta ganska många år innan man skulle stöta på dessa problem, men eftersom träd inte är så lätta att flytta på när de blivit för stora så gäller det att plantera dem på rätt ställe från början eller flytta dem så fort som möjligt!

Hör er för på plantskolan som ni köper träden från hur vida de blir, kan dom inte svara där så kolla upp storleken ordentligt via böcker eller internet. Eller boka in en tid med nån som kan designa trädgården åt er 🙂
/Emma