Min fasters trädgård – del 2

Min faster har inte bara fina perenner i sin trädgård, hon har även en väldigt vacker köksträdgård som hon blandar köksväxter och blommande växter i. På det här sättet får man en lättskött trädgård som kan bjuda på mer än bara grönsaker, och man kan nyttja grönsakernas vackra blad till att bidra till de vackra blommande grannarna.


Blommande sommarblommor blandat med grönsaker och kryddor.

De oranga och varma färgerna återspeglas från liljorna i bakgrunden till tagetesen i förgrunden. Valet av tagetes är dock inte bara för att fånga upp färgerna, utan de är planterade mellan kålplantorna och i närheten av kryddorna för att skrämma bort ohyra. Tagetes luktar nämligen illa för dessa små kryp, så plantorna gör dubbel nytta i trädgården.

Rabatterna i köksträdgården är uppbyggda med smala trälister som skiljer gångerna från rabatterna. Genom att se till att avgränsningen mellan rabatter, gångar och även gräsmatta, är ordentliga och går ner i jorden så minskar skötselkraven. Speciellt mellan gräsmatta och rabatt är det viktigt att skära av tillgången av ogräs och matjord, annars får man stora besvär med att hålla undan till exempel revsmörblomma som trivs i gräsmattan och gärna skickar meterslånga revor in under plantorna. För att senare sticka upp med sin gula blommor mitt i den vackraste perennen.


Uppstammad svarta vinbär, solrosor och gullstav i bakgrunden, piplök och gräslök i förgrunden.

En uppstammad svarta vinbärsbuske hjälper till att få upp höjden i rabatterna, genom att blanda högt och lågt så får man en mer intressant rabatt. De låga gräslöksplantorna som står i närheten av majsen, bygger på kontraster mellan höjderna, även om de i sig har ett väldigt likt växtsätt.


Majsen har sällskap av vackra majskolvar till dess deras riktiga majskolvar kommit fram. Väldigt dekorativt!

Majsen är i sällskap med rosenskära och näva, kontrasterna med de runda blomskålarna och majsens plymer framhäver varandra på bästa sätt, medan de mjuka pastellerna i blommorna binder samman växterna på ett mjukt och skönt sätt.