Min fasters trädgård – del 4

Som jag nämnde tidigare så har min faster satsat på mestadels perenner i trädgården. Några få undantag med sommarblommor och grönsaker finns, men annars är det perennerna som är kungarna i trädgården.

Med stora vackra blad så fyller rodgersian upp sin plats väl. Den står tillsammas med en stjärnflocka i nyanser från vit till mörkare rosa. Märk väl hur stjärnflockans blad påminner om rodgersians och hur de ljusa pastellerna i blommorna möter de mörka i rodgersians blad och hur bladen tar igen färgen i tegelstenarna runt rabatten.

Färger och former möter varandra.

De vita bären som trolldruvorna har går i samma nyanser som randgräset har. Från omogna gröna bär till stora vita, samma färger som finns i gräset. Det man måste tänka på när man planterar randgräs är att det gärna sprider sig. Därför blir den här plantan delad så fort den börjar ta för mycket plats.
I bakgrunden ser man de blå blommorna från riddarsporre och på sidan om dessa står rosenflockel. Rosenflockel är en stadig och hög perenn som blommar sent på sommaren. Blommorna doftar lite citron och blir underbara i en bukett.

Perenner i olika höjd är viktiga i rabatten.

En rosa dahlia plockar upp färgen av de rosa blommorna i blodnävan, dahlians knölar måste man komma ihåg att ta in för hösten så att de inte fryser sönder. Blodnäva är en av de tacksammaste perennerna, den trivs soligt och torrt och blommar från slutet av juni till augusti.

Färgerna i dahlian och blodnävan påminner om varandra och framhäver varandra vackert utan att konkurreras.