Vårvinterarbete i trädgården – Del 1, Mikroklimat

I trädgårdssammanhang pratar man ofta om mikroklimat i trädgården, alltså små platser i din trädgård som är varmare eller kallare än andra ställen. Dom här platserna kan man sedan utnyttja för att plantera lite känsligare växter på (detta gäller självklart de varma lägena 😉 )
Nu på vårvintern är det en väldigt bra idé att gå ut i trädgården och undersöka vilka ställen som är varmast, man ser det nämligen otroligt tydligt nu då snön smälter fortare på vissa delar än på andra.


Träd skapar ofta väldigt bra mikroklimat genom att hålla kvar värmen under trädet, ofta kommer det även lite mindre snö där under vintern, eftersom kronan får ett eget lager också.
Här under bollpilarna ser ni en stor skillnad jämfört med gräsmattan en bit utanför.


För att göra det extra tydligt så kan vi även jämföra med dom två bollpilarna som står en liten bit till vänster, men som vi kapade ner kronorna på innan vintern (planen är att dom ska bort helt och hållet och göra plats för andra buskar som jag föredrar över bollpil. Jag är mycket väl medveten om att dom ser förfärliga ut nu!)
Notera att det är den södra sidan av marken under träden som tinat fram, på norra sidan är det fortfarande väldigt mycket snö kvar.


Ni har ett till exempel på detta, grannen har ginnalalönn planterad på sin sida om staketet, men eftersom vår tomt ligger söder om lönnarna så är det hos oss det tinar mest.
Solen värmer alltså upp marken under träden och trädkronan isolerar så att värmen stannar vid marken.

Dessa platser ska man lägga på minnet, för här kan man plantera spännande växter senare på säsongen. Det första jag tänker på när jag ser sådana här lägen, är vårlökar och annat tidigblommande, för att få smaka på våren så tidigt som det är möjligt helt enkelt. Men det är även här man ska sätta de växter som är lite känsligare, dom som inte riktigt är härdiga hos oss om de inte får bästa möjliga förutsättningar.