Att plantera ett äppelträd

Vi köpte ju vårt hus förra året, och i år är det dags att ta itu med tomten. Det viktigaste man börjar med är att plantera träden, dom tar längst tid och påverkar trädgården otroligt mycket.

Här nedanför följer en bildberättelse om hur man planterar ett äppelträd, den går självklart att arbeta efter oberoende till vilken träd man planterar.

Det första man ska se till är att maskoten ligger bekvämt i skuggan, har man ingen maskot kan man strunta i denna punkten.

Börja med att ta bort grässvålen där gropen ska grävas. Tänk på att det är viktigare att gräva brett än djupt, så är det mycket sten i marken, satsa på att få gropen så bred som möjligt. Jag grävde ca 40 cm djupt och över 60 cm brett.

Äppelträd har ett ”knä” nästan längst ner på stammen, det är stället där äppelsorten blivit ympad på grundstammen. Den knölen ska vara ovanför jordytan när man planterar. I regel planterar man alltid buskar och träd i samma höjd som de sitter i krukan.

 

Innan man planterar trädet i gropen är det viktigt att det är välvattnat. Jag vattnar på enklast möjligast sätt genom att stoppa ner hela krukan i en stor bytta med vatten, sen är det bara att vänta tills det slutat bubbla.

Ser ni vad det bubblar?! Den var ganska torr…

 

Bland det viktigaste som finns är en bra planteringsjord! Hasselfors Garden har den jorden jag upplever som bäst och rekommenderar den om ni ska köpa jord. Jag använde även av den befintliga jorden och blandade dom två med varandra under tiden som trädet stod i vattnet och blev ordentligt blöt.

Sen är det dags att ta bord krukan (eller som i detta fall plasten) från jordklumpen. När man gjort det kan man inspektera rötterna. De ska vara ljusa och fina, spänstiga och hårda.

Döda och skadade rötter ska man klippa bort innan planteringen. Lukta (!) gärna på rötterna och känn så inget luktar unket. Det här ska man egentligen göra innan man köper växten från plantskolan, för att försäkra sig om att växten mår bra innan ni tagit hem den.

När ni gjort detta, är det bara att plantera trädet i gropen.

Och sen gäller det förstås att vattna och vattna! Jag brukar ofta vattna genom att hälla ner vatten i gropen innan jag stoppar ner trädet, jag finner det sättet väldigt effektivt och brukar flytta perenner i blom med lyckat resultat när jag använder den tekniken. Till och med när det är full sol och väldigt varmt ute.

Speciellt första året får man sedan räkna med att stödbevattna allt man planterat, men faktum är att just i år har jag inte gjort det… Konstigt va 😉