Höstarbete i trädgården

Häromdagen passade jag på att gräva lite i trädgården medan lilla maskoten sov gott efter babyrytmiken vi varit på. Tidigare stod det en pion i den lilla rabatten utanför bakdörren. Pionen har inte blommat på minst två somrar (jag misstänker fler, men vi har ju inte bott här längre) så jag tyckte det var på sin plats att flytta pionen till ett bättre läge och även passa på att plantera den högre upp. Sätter man en pion för djupt ner blommar den inte, så genom att störa den och plantera den högre kan jag nog stimulera ny blomning på den.

Men, nu var det ju den nya planteringen jag skulle prata om! Jag tog alltså bort pionen och även bergsklinten som växt där, istället har jag planterat en törel, Euphorbia palustris och en funkia, Hosta ’Francee’. Töreln är en fin perenn som blir som en stor boll på våren, den ”blommar” i gult med högblad (inte riktiga blommor alltså, dom sitter i mitten av högbladen och är mkt små) på våren och får på hösten en vacker höstfärg.

Funkian är som ni kanske vet årets perenn, den enda nackdelen den har är att den kommer upp väldigt sent på försommaren, men nackdelar kan man lätt vända till fördelar bara man vet hur. Jag löste det hela genom att plantera en massa vårlök under den, både tulpaner och narcisser. När vårlökarna sedan vissnar kommer funkians blad så småningom dölja de gula från lökarna.

Det här en klassisk skolplantering, alltså precis som vi fått lära oss under utbildningen. Det kommer bli intressant att se hur det tar sig i verkligheten.

 

Så här ser resultatet ut nu, längtar till våren för att se hur det kommer att bli då. Dessutom blir det spännande att se om pionen som blev ganska många delar, kommer att börja blomma.