Omplantering på hösten

Jag satte ju ganska många träd nu i somras, men häromdagarna planterade jag om ett av dom.

Trädet är en ullungrönn, den är härdig till zon 4 ungefär (det här med zoner är ju inte helt exakt) och jag hade lagt märke till att den inte hade fått nån fin höstfärg ännu, så tecknena på att den skulle ha börjat med invintringen saknades. Jag antog att det berodde på att det är så blött i gräsmattan där den står, blött och lerigt, så jag bestämde mig för att gräva upp den och plantera den i en upphöjd bädd istället.

Sagt och gjort, väl hemkommen från stan och med en sovande son i bilen tog jag fram spaden och den sista säcken jord. När jag stoppade ner spaden i jorden för att gräva uppstod ett schlurpande, sugande ljud. Jo tack, det var blött där! Efter en stunds stånkande så fick jag upp hela jordklumpen, jag tror att trädet har tagit sig bra, eftersom jordklumpen numera var lika stor som hålet jag grävt i våras. I samma nämnda hål vällde det nu fram vatten…

Jag fyllde mycket enkelt på jord i hålet, nästan hela säcken, sedan lyfte jag tillbaka trädet och tryckte fast jordklumpen. Jag passade även på att stoppa ner några höstlökar när jag ändå höll på.

Så blev det, förhoppningsvis så hinner trädet vintra in och torka upp lite innan det fryser till.

Här ser ni mitt fotsteg ett par meter från trädet. Så blött är det i gräsmattan.