Ta hand om skörden – Del 4

Att koka saft och sylt låter väldigt komplicerat, men är faktiskt riktigt enkelt. Jag har kokat några flaskor på bären från svart aronia och resterna som blir kvar kokar jag sylt på. Det man måste tänka på när man ska koka sylt av saftresterna, är att man måste rensa bären lite mer än när man bara kokar saft. Saftkok brukar man ju annars kunna göra utav i bär som sitter kvar på skaften eftersom man ändå ska till att sila det.

Receptet jag använder till saftkok är samma som man använder när man kokar svartvinbärsaft, det lyder som följer:

  • 2 l  bär
  • 6 dl vatten
  • 4-6 dl socker till varje liter avrunnen saft
  • 1 krm natriumbensoat

Koka bär och vatten i minst 10 min, mosa gärna bären lite med en pärroschtomp (potatisstomp? Vad heter den på svenska? Potatispress?), bären är väldigt fast, trots att man kokar det.

Sila saftmassan, tryck eller pressa inte, då blir saften grumlig. Dessutom ska vi ju koka sylt på resterna 🙂 Låt det helt enkelt stå och självrinna i tät sil eller saftduk i ungefär en halvtimma.

Mät saften och häll tillbaka den i kastrull och värm den försiktigt medan du häller i sockret, lite i taget så att det hinner blandas och inte bränner fast på botten.

Låt det sluta koka och tillsätt sedan i natriumbensoat och sen är det bara att hälla upp saften i väl rengjorda, varma, glasflaskor och ställa svalt och mörkt.

Ta nu bärmassan som blev över från saften och häll ner i en ny kastrull. Värm försiktigt upp den och tillsätt samtidigt socker. Till två liter bär brukar man säga 6 dl socker, men eftersom vi redan kokat bort av saften i bären tycker jag att det räcker med 3 dl. Smaka av (bränn dig inte!) under tiden du lagar den så får du den som du själv vill ha den. Tillsätt lite natriumbensoat när det kokat klart, häll upp i väl rengjorda och varma burkar.

Jag gillar bär som blir stora och växer i klasar, enkla att plocka! Låt bären gärna få en frostknäpp innan du plockar in dom, då blir dom mindre sträva i smaken.