Norrländska trädgårdar har under många år hjälpt kunder runt omkring i Skellefteå med beskärning av fruktträd, häckar, rosor och buskar.

 

Varför ska träd och buskar beskäras?

Vi beskär för att få fram en snygg och hållbar växt och för att få fram en bra blom- och fruktsättning. Ett äppelträd med täta grenar ger lite ljus till äpplena, vilket leder till att de blir mindre och surare. Genom att beskära trädet når solen in till frukten och det blir mindre problem med röta. Andra träd beskärs för att höja kronan, något som underlättar gräsklippningen. Trädbeskärning beställs även för att få bort skadade eller störande grenar. Ibland önskas också formklippning av häckar och buskar av insyns- eller estetiska skäl.

 

Felaktig beskärning kan leda till sår på träden, försvårad läkning och fula stumpar som är känsliga för svampangrepp och trädsjukdomar. Det innebär även en snabb tillväxt på vattenskott som har väldigt dålig förankring i stam och grenar. Om vattenskott får växa till sig knäcks dessa lätt vid större påfrestningar som stormar och snötyngda grenar. I värsta fall går grenarna av och kan skada byggnader och annat. Resultatet av vårt arbete blir snygga och välvårdade träd och buskar som håller länge.

Syftet med beskärningen och växtens egenskaper, bestämmer lämplig tidpunkt. Exempelvis fruktträd beskärs helst i JAS-månaderna, det vill säga juli, augusti eller september. Då minskar risken av sjukdomsangrepp och bildning av vattenskott. En vårbeskärning kan vara lämplig om du vill öka tillväxten. Till exempel om du har ett ungt träd (under 10 år) som du vill få lite extra fart på eller ett gammalt som stannat i växten.

Priser för beskärning

Priset för trädbeskärning är 700 kr/tim, med undantag för riktigt små träd (upp till 5 år) som kostar 300 kr/st och för busk-/häckbeskärning som kostar 650 kr/tim.  Kostnad för servicebil och milersättning tillkommer.
Du kan även nyttja RUT-avdraget för beskärning av träd och buskar, då dras detta direkt på fakturan!

Kontakta oss för mer information och bokning av din beskärning.