Träd- och buskbeskärning

Norrländska trädgårdar har under många år hjälpt kunder runt omkring i Skellefteå med beskärning av fruktträd, rosor och buskar. Felaktig beskärning leder till skador på träd och buskar, och genom att anlita våra tjänster får du en beskärning som utförs på rätt sätt.

Resultatet av vårt arbete blir snygga och välvårdade träd och buskar.

När ska träden beskäras?

Trädbeskärning, särskilt av fruktträd, utförs helst i JAS-månaderna, det vill säga juli, augusti eller september. Då minskar risken av sjukdomsangrepp och ökad bildning av vattenskott. En vårbeskärning leder ofta till ökad tillväxt, vilket i vissa fall är önskat. Till exempel om du har ett ungt träd (under 10 år) som du gärna vill få lite extra fart på.

Före beskärning sitter grenarna för tätt vilket ger för lite ljus till frukten, och fukt hålls kvar i trädet och ökar risken för problem med röta.

Efter beskärningen andas trädet lättare, solen når in till frukten, och det blir dessutom färre problem med röta i trädet.

 Varför ska träd och buskar beskäras?

Det finns olika anledningar till varför våra kunder beställer trädbeskärning av oss. Vi beskär fruktträd för att få fram ett snyggt och hållbart träd, samt för att få fram en bra blom- och fruktsättning. Ett äppelträd med täta grenar ger lite ljus till äpplena, vilket leder till att de blir mindre och surare. Genom att beskära trädet når solen in till frukten och det blir mindre problem med röta. Andra träd beskärs för att höja kronan, något som underlättar gräsklippningen. Trädbeskärning beställs även för att få bort skadade eller störande grenar. Ibland önskas också formklippning av träd och buskar av insyns- eller estetiska skäl.

Felaktig beskärning kan leda till sår på träden, försvårad läkning och fula stumpar som är känsliga för svampangrepp och andra trädsjukdomar. Det innebär även en snabb tillväxt på vattenskott som har väldigt dålig förankring i stam och grenar. Om vattenskott får växa till sig knäcks dessa lätt vid större påfrestningar som stormar och snötyngda grenar. I värsta fall går grenarna av och kan skada byggnader och annat.

Priser för beskärning

Priset för trädbeskärning är 700 kr/tim, med undantag för riktigt små träd (upp till 5 år) som kostar 300 kr/st och för busk-/häckbeskärning som kostar 650 kr/tim.  Kostnad för servicebil och milersättning tillkommer.
Du kan även nyttja RUT-avdraget för beskärning av träd och buskar, då dras detta direkt på fakturan!

Kontakta oss gärna för mer information och bokning av din beskärning.

Det var tjockt med grenar, många var dödade och skadade.

Före beskärningen var det tjockt med grenar, många var dödade och skadade.

Efter beskärningen kunde man till och med gunga på farfarsgungan!

Efter beskärningen kunde man till och med gunga på farfarsgungan!