Träd II – Silverpil


Salix alba var. Sericea – Silverpil

Silverpilen är ett stort träd, det kan bli 15-20 meter högt! Ha med detta i beräkningen när ni planterar det. Det trivs i soliga lägen med fuktig jord och har en härdighet minst upp till zon 6.

Silverpilen blir inte bara hög, utan rejält bred också. I många fall är silverpilen flerstammig, vilket gör att trädet blir ännu bredare.
Tänk på att plantera trädet minst 5 meter från huset för att låta
grenverket breda ut sig ordentligt.
Hur långt från buskar och
perennrabatter man sätter det beror mest på vilka buskar och perenner
som växer därunder, men kom ihåg att inte bara kronan blir bred, även
stammen blir tjockare och tjockare för varje år.

Om man skulle vilja begränsa storleken på trädet är det tidig beskärning som gäller. Det är dock svårt att behålla det naturliga utseendet på trädet då, så det gäller att verkligen kunna beskära ett träd innan man ger sig i kast det. När man beskär träd är det viktigt att titta till helheten på kronan, därför är det bra att gå ifrån trädet och titta på det på håll så att man ser vad ingreppen gör med kronan. Försök att föreställa er vad som händer när man tar bort en utvald gren, skapar den ett hål i trädet eller syns det inte alls?
Att beskära ett träd för att få ner storleken på det är annars än att tex beskära ett äppelträd. Ett äppelträd ska ha mycket luft och ljus i kronan så att alla äpplen kan växa till sig stora och goda. En silverpil har en ganska fluffig krona med långa grenar som i sin tur har sirliga, hängande kvistar. Oftast är det enklare att ta bort hela grenar än att bara beskära småkvistar, där man beskär kommer nämligen nästa års tillväxt.
Det är väldigt mycket jobb med att beskära ett träd för att hålla ner storleken på det, och det är inte så att jobbet minskar utan man har beskärning varje år att ta hand om. Börjar man tidigt är det möjligt att hålla ner storleken, men allra bäst är det att sätta ett träd som inte blir lika stort.

Har man ett varmt läge i sin trädgård kan man istället sätta ett silverpäron, Pyrus salicifolia ’Pendula’, det är härdigt till i alla fall zon 4 och är helt klart värt att prova i en liten trädgård. Det har en mer rimlig storlek till en vanlig villaträdgård, det blir kring 4-6 m. Det vill stå torrt och soligt och planterar man den där zonen är lite mer tveksam är det torra läget superviktigt för en tidig invintring som ökar chanserna till att det ska klara sig.

Bildkälla