Bollpil, Salix fragilis ’Bullata’

Bollpil är ett välanvänt träd här uppe i Norrland. Det är även känt under namnen klotpil och knäckepil, på engelska kallas träden Crack Willow vilket ungefär är samma namn som Knäckepil.

Det är ett träd som tål både vind och snö bra, det är härdigt till zon 6-7, dvs nästan hela landet. Som man hör av namnet är kronan formad som ett klot och ger väldigt spännande uttryck i en trädgård.

Trädet blir upp till 8 m högt och kan bli ungefär lika brett i diametern om man inte beskär in kronan då och då. I Skåne ser man många bollpilar som blivit hamlade, det är inte lika vanligt i Norrland men vissa exemplar kan man hitta. Genom att hamla trädet håller man ner kronan på det om man t ex har planterat det för nära en vägg.

Så här ser en hamlad bollpil ut efter många år. Kronan är liten i jämförelse till stammen.

Detta är en stor bollpil som växer i ett läge där den trivs bra. Riktigt vacker med sin runda form även på vintern.

Ett bra exempel på hur man inte ska göra. Som ni ser har det kommit nya grenar på det stympade trädet, men det är inte rätt sätt. Rätt sätt är självklart att hålla ner storleken på trädet från början, om man valt ett träd som är för stort för utrymmet. Det här tillvägagångssättet förkortar trädets livslängd väldigt drastigt.
Gör inte så är ni snälla, kontakta mig innan 😉

Kommentar (4)

 • Annika Jormelius| 18 januari, 2012

  10 jättelika bollpilar på tomten här i Mälardalen! Vi har bott här i 10 år och inte gjort någonting åt träden. Nu växer de in i varandra. Vad ska vi göra?
  Träden kan vara 15-20år gamla. En arborist vill ha ca 35.000 f.a. beskära och forsla bort grenar. Det blir bara ”stumpar” upptill, har vi förstått.
  Tacksam för tips!
  Hälsningar
  Annika Jormelius

  • Emma Ershag| 19 januari, 2012

   Det är lite svårt att svara på utan att själv ha sett träden, men bollpilar är dom mest förlåtande träden man kan beskära.
   För det första, behöver ni alla tio träden? Det kan vara en lösning att ta bort vartannat träd, så får dom bli stora och ståtliga utan att man ”hamlar” dom, vilket är vad du beskriver att arboristen skulle göra? Det kan kännas tomt från början, men de kvarvarande träden kommer att fylla igen hyfsat bra. Det beror ju självklart på hur långt det är mellan träden.
   Annars skulle jag nog försöka beskära träden själva. Här hittar du en länk till wikipedias sida om hamling, spana även in vad ert bibliotek har för böcker i beskärning, och behöver du ytterligare hjälp kan du fortsätta skriva här så ska jag se vad jag kan göra på distans 🙂 När ni börjar beskära, välj ut ett träd som försöksobjekt och öva på det.

 • Tobias| 23 juli, 2015

  Hej,
  Vi har en jättefin klotpil som är ca 6-7 i diameter men som skulle behöva tas in till ca 3-4 m i diam.jag vill inte få set hamlade utseendet, utan behålla ’bladbolleb’ jag har idag.

  Är det görbart? Hur gör jag? När på året?
  Hälsn tobias

  • Emma Ershag| 12 november, 2015

   Hej! Det är väldigt svårt att förminska ett träd till att hålla en annan storlek än den naturliga. Det du kan testa med är att dels höja kronan (ta bort allt som är under en viss höjd) och dels glesa ur den ganska rejält.
   Ditt andra alternativ är nog att hamla den, om du verkligen vill hålla den 3-4 m vid. Du behöver dock inte kapa bort alla grenar längst in, utan du kan kapa av grenarna 1-1,5 m ut från stammen. Det blir liksom en hamling/gren istället. Pilen växer fort, så gör du det nu på hösten/vintern kommer den att växa ca 1-2 m nästa säsong. Fast bäst för trädet är att ta det i juli-sept, då läker såren bäst och är mindre risk för röta och andra sjukdommar.

   Jag inser att mitt svar är väldigt sent, du får gärna berätta hur ni har gjort.
   /Emma