Min fasters trädgård – del 1

För ett tag sedan var jag och hälsade på min faster som bor utanför Piteå och vi tittade på hennes trädgård. Hon har en liten tomt och eftersom jag själv alldeles nyss själv fått en sådan (ja, det är liten ur mina mått mätt i alla fall. Jag vet att andra har ännu mindre tomter och klarar sig bra på dom), så jag tänkte åka dit och få lite tips om hur man kan göra.
Jag kan säga att jag inte blev besviken!

Eftersom tomten inte är så stor så har de valt att sätta planteringarna och de olika rummen utefter sidorna på tomten. Det ger trädgården i sig en känsla av att vara större och utnyttjar hela gården på ett sätt som annars är svårt att göra.


Utnyttja tomten genom att anlägga rabatterna och rummen längst med ytterkanterna.

Som ni anar på bilden så finns det mer på sidan om den lilla timrade stugan, mycket mer. Till vänster om den ser ni ett långbord stå under björken i björkens grenar är det upphängt en vacker ljuskrona. Trädet som bildar ett vackert tak över bordet bygger upp rumskänslan och den naturligt skapade matsalen är ett faktum.

Lite längre åt vänster är det uppbyggt en liten tegelruin, där kvällssolen värmer skönt och en liten cafégrupp blir perfekt för att njuta av te och mackor.


En liten cafégrupp ger möjligheten att avnjuta sena sommarkvällar med lite vin och god ost.

Mellan den lilla ruinen och husets altan går en liten stenlagd gång. På var sida om gången är det anlagt perennrabatter med funkia, trolldruva och andra stora perenner. Min faster tror på att odla perenner istället för sommarblommor, det ger en trädgård som kräver lite skötsel när perennerna är har vuxit till sig i storlek.


Stora perenner i rabatterna ställer låga skötselkrav.