Lökplantering i januari

I höstas köpte jag en massa lökar på rean(dvs 3 påsar, ok, inte så många då) och av dessa hann jag bara plantera ut mindre än hälften. Dom har legat i garaget till för nån vecka sen, då tog jag in dom till ett kallförråd här i huset för att dels inte frysa sönder, dels försiktigt vakna upp. Nu är det dags att se om de går att rädda!


De första lökarna jag tog fram var flocktulpaner. Som ni ser har lökarna klarat sig fint, inget synligt mögel och de har rent av börjat skjuta lite i topparna!
Jag börjar med att fylla jord på botten i en lagom stor kruka, vattna jorden och sedan stoppa dit lökarna. En lagom stor kruka är en kruka som har tillräckligt med höjd ovanför löken för att de ska komma på rätt djup, man brukar säga att löken ska ner på tre ggr sin egen storlek.
Flocktulpanerna är små, så det dög med mindre krukor till dessa.

Sedan tog jag dom mörka tulpanerna, ’Queen of Night’. Tack och lov så hann jag plantera de flesta av dessa i höstas, för det var inte alls lika fräscha lökar kvar i den påsen.
Men, har man jord, krukor och lök, varför inte försöka? Så, exakt samma behandling som tidigare lökar, och så får vi se resultatet senare. Går det så går det.

Kirgislök är häftiga lökar, dom är inte bara otroligt dekorativa med sina bollformade blommor, dom skrämmer även bort sork som annars gärna käkar i sig både det ena och det andra som växer under marken. Dom passar även bra i buketter, som de flesta lökväxterna gör. Perfekta att ha som uppstickare i rabatten för att få en tidig blomning som väcker intresse.

I den här påsen hittade jag ungefär alla olika tillstånden som man kan hitta hos gammal lök. Några var hyfsat fina, vissa hade en fräsch spets, ett par var totalt ihoptorkade och mögliga.

Jag kastade de värsta och planterade resten på exakt samma sätt som tidigare.

För att inte få alltför veka blommor, så har jag nu ställt tillbaka planteringarna i kallförrådet så att de långsamt ska få väckas och komma upp i ljuset. Det som gäller nu är att jag inte glömmer bort dom. Jag återkommer med resultat när det har börjat visa sig.