Orkidéutställning på Blomsterlandet

Blomsterlandet här i Skellefteå har orkidéutställning nu. Den började igår med kvällsföreläsning som jag tyvärr inte kunde vara med på, men ett besök idag hann jag med.
Förutom att dom har otroligt många orkidéer, så har dom även omplantering av orkidéer som mår lite sämre. Ofta handlar det om att dom har blivit övervattnade och att rötterna har ruttnat. När en orkidés rot ruttnar, kan man dra bort det mesta förutom som en lite tråd från mitten av roten. Sånna rötter ska man klippa bort. Sen planterar man om plantan i vitmossa och ser till att den är fuktig mest hela tiden. Vitmossa är bakteriedödande när den är fuktig, vilket gör den utmärkt till att plantera om skadade plantor och även sätta sticklingar i. Jag köpte en förpackning för nåt år sedan, och har fortfarande kvar av den. Drygt och bra alltså!
Orkidéerna jag planterat dom i blommar och mår väldigt bra, så har ni några som inte mår så bra, köp vitmossa och plantera om dom i. Eller besök Blomsterlandet nu i helgen så gör dom det åt er!

Nu tänkte jag bjuda på lite bilder därifrån!


Dendrobium ’Thailand Black’, en underbart mörkrosa orkidé.


Nelly Isler, en av de få riktigt röda orkidéerna.


Vit brudorkidé, Phalaenopsis. Enkel och vacker.


Rosa brudorkidé.


Vanda, en härligt blå orkidé som man inte ser så ofta.


Zygopetalum, även känd som pajasorkidé. Färgglad, annorlunda sort.


Berry Oda, en av de orkidéerna som doftar, doftar underbar sommar…


Närbild på Berry Oda, synd man inte kan lägga till doft över internet.

Har ni möjlighet att fara dit, så passa på. Det finns mängder av sorter att njuta av!