Vårvinterarbete i trädgården – Del 2, påsk!

Det här kanske inte riktigt ses som arbete i trädgården, men materialet jag använt kommer därifrån och vi ska inte glömma bort vad pynt faktiskt gör för hemtrevnad och mys 🙂


Förutom att göra påskris, kan man med enkla medel göra små fågelbon att pynta med. Vi beskar i två av våra bollpilar i höstas och vi har fortfarande kvar av riset från dom. Så jag har använt mig av det materialet för att bygga upp grunden av fågelboet.
Först surrade jag ihop några lite tjockare grenar med varandra, för att få en bra stomme. Efter det började jag att ta smalare kvistar och linda runt stommen.

Det blir ganska många varv för att bygga upp en ordentlig form, att bara linda runt stommen gör dock boet platt. För att undvika detta stack jag in fler kvistar från sidorna, ner från ena sidan och upp på sidan mittemot. De kvistarna går genom det som redan var inflätat och ger en bättre skålform, sedan fortsatte jag att fläta in fler kvistar runt runt igen.


Efter några fler inflätade kvistar, böjde jag ner de som stod rakt upp så att säga, och flätade fast även dom.
Vid det här laget är jag nöjd med formen och den roligaste biten kan börja, det vill säga det riktiga pyntandet!


Några av mina stora favoriter inom vinterknoppar tillhör lindens knoppar. Härligt röda och blanka, lite lätt hjärtformade (som ett riktigt hjärta alltså) och skulle man vara torr i halsen hjälper det att tugga på en knopp. Dom är helt ätbara och på våren kan man till och med plocka löven som kommer, för de blir underbara i sallad.
På vår tomt finns ingen lind, men bredvid oss ligger en skola som har många lindar planterade i närheten av vägen. Självklart får man inte gå dit och bryta eller klippa kvistar, men eftersom dom ligger så nära vägen så har dom i vinter blivit sönderskottade(!) och jag hittade flera fina kvistar i snön nedanför.
Dessa kvistar har jag helt enkelt bara stuckit in i det flätade boet. Efter det så fäste jag några fjädrar i boet, passade på att dölja surrningen och lite fulare kvistar med dom. Slutligen ställde jag ner en liten kyckling i boet, som pricken på i:et.

Hoppas det här har gett er lite inspiration till enkelt påskpynt och att ni alla får en härlig påskhelg!