Ta hand om skörden – Del 1

Många av mina kunder vet inte riktigt vad de ska göra med alla frukter och bär de får, så jag tänkte lägga upp lite olika recept och tips på vad man kan göra för att ta tillvara på godsakerna. Jag kommer även att ha lite gästbloggare till detta (intresserad? Maila mig!) och jag hoppas ni kommer gilla deras inlägg 🙂

Äpplen är ju den vanligaste frukten här, så först tänkte jag ge er lite tips på hur ni enkelt kan ta till vara på dessa godsaker!

Har ni en matkällare så är det en ypperlig förvaringsplats för frukter och lättaste sättet att ta hand om äpplena är att paketera in dom i plastpåsar, suga ut luften ur påsen och sedan försluta den. Då håller äpplena riktigt länge.

Man kan även slå in äpplena en och en i papper, för att sedan lägga dom i lådor i matkällaren.

Ett annat sätt som tar lite mer tid än de överstående exemplen är att torka äpplena. Det gör man genom att skiva upp äppelbitarna i 0,5 cm tjocka skivor, skala äpplet först och ta bort är kärnhuset. När man tar bort det får man även ett bra hål i äppelbitarna som man kan nyttja när man hänger upp dom på tork.

Doppa sedan bitarna i vatten med lite askorbinsyra, annars kommer de bli bruna.

Sedan kan man trä upp äppelbitarna på tråd och hänga upp, alternativt lägga på myggnät eller torka i ugnen. Torkar man i rumstemperatur får man räkna med några dagar minst, torkar man i ugn ska det inte vara på högre grader än 50 och då ska man även komma ihåg att lämna ugnsluckan lite öppen så att fukten kan ta sig ut.

Jag hoppas ni vågar prova nåt av detta, det kommer även komma fler recept närmaste veckorna.