Ta hand om skörden – Del 2

Ett till sätt att enkelt ta hand om din äpplen är att göra must på dom! Det finns lite olika sätt, en del skalar äpplen och tar bort kärnhus och liknande, det gjorde inte jag.

Det man behöver är:

  • Äpplen ca 5 liter
  • Vatten, 6 liter
  • Vinsyra, 1 msk
  • Natriumbensoat, 1 tsk
  • Socker, 1 dl/liter must

Man hackar äpplena i bitar och när man kommit upp i 6 liter häller man ner dom i en ren hink. Sen på med vattnet, i med vinsyra och natriumbensoat och rör om, täck sedan hinken med ett lock eller en duk, så att inga småkryp råkar hitta satsen. Det hela ska sedan stå i 5 dygn och man ska röra om minst en gång/dag. Jag glömde förstås röra om det första dagen, så vissa av äpplena blev bruna. Men jag hoppas att det ska funka lika bra ändå.

När dom stått och gosat till sig klart är det sedan bara att sila bort äpplena, förslagsvis först med såll/sil och sedan med silduk så att drycken blir riktigt klar. Efter det tillsätter man sockret och slår upp drycken i väl rengjorda flaskor. Förvarar man dom svalt håller drycken riktigt länge. Eftersom man inte värmer upp drycken så kan man hälla upp dom i petflaskor om man vill, billigare och enklare att få tag på än glasflaskorna.

Jag har inte smakat den ännu, men man kan dricka den både som den är eller spä ut den till önskad styrka.

När jag sedan silade bort alla äppelbitar, tog jag om hand om resterna, tog bort kärnhusen och mixade det som blev kvar. Det blir underbart att baka matbröd på! Jag brukar tillsätta lite kanel och kardemumma så blir bröden extra goda. In i påsar i frysen med det till dess det är dags att baka igen 🙂