Ta hand om skörden – Del 3

Nu till en mer ovanlig frukt, men väldigt rolig och god, nämligen rosenkvitten! Rosenkvitten blommar i oranga blommor på försommaren och är ganska härdig, zon 5 utan problem, men det beror även litegrann på vilken sort du väljer.

De buskarna jag plockat från är inte mina egna, utan jag har, hör och häpna(!), pallat från kommunens buskar. De står i en park en bit från oss och jag vet att det inte är många som ens vet vad det är för buskar.

Nåväl, dagens recept är i alla fall på kvittensirap. Återigen ett mkt enkelt recept med bra resultat.

Det som behövs är:

  • Kvittenfrukter
  • Socker
  • Tålamod

Börja med att tvätta frukterna ordentligt, dom är tämligen omöjliga att skala. Skär sedan upp dom i små bitar, ta bort kärnhuset.

När du skurit upp en bra mängd, jag har gjort på runt 6 dl, så tar du fram sockret. Varva sedan kvittenbitar och socker, lika mkt socker som kvitten (6 dl i mitt fall alltså).

Sedan täcker du skålen med gladpack och ställer in i kylen. Redan efter några timmar ser man att sockret håller på att lösas upp och drar ur vätska ut frukterna. Efter 3 dagar ungefär, är det klart. Sila bort fruktrester och socker och häll sedan upp sirapen på små flaskor.

 

Utav fruktresterna och sockret kokar du sedan en god marmelad, bara koka upp på svag värme tillsammans med ca 3 klyftade äpplen, låt puttra ca 10-15 min, mixa allt, tillsätt lite konserveringsmedel och häll upp på burk.